Mariama en het Radboud

‘...en ze namen ook echt de tijd voor mij.’

‘Iedereen is heel begaan met je’

Vlak voor oudjaar werd Mariama Seco Banjai geopereerd aan haar galblaas. Ze keek ernaar uit want de hevige pijn tijdens de koliekaanvallen kon ze niet meer verdragen. ‘Het voelt als een mes in je buik en het kan wel uren duren.’ Na haar herstel kon ze haar studie en het kunstschilderen weer oppakken.

Academisch

Mariama koos voor het UMC St Radboud omdat het een academisch ziekenhuis is. ‘Ik heb het idee dat ik daar meer kans heb op een goede operatie. Het is wel groot maar iedereen wil je helpen als je de weg zoekt.’ En lang wachten? ‘Ik vond dat ik juist heel snel terecht kon’.

Litteken

Na het polibezoek kon ze zelf haar operatiedatum kiezen. Dat werd twee weken later, nog net voor het nieuwe jaar. Via een aantal kleine sneetjes werd de galblaas verwijderd. Er blijft geen groot litteken achter. ‘Daar was ik wel blij mee, dat ze daar rekening mee hielden. Ik heb maar een paar kleine littekentjes op mijn buik, dat is niet zo erg’.

Herstel

Toen ze thuis kwam, voelde ze zich nog erg beroerd. ‘Ik wilde alleen maar slapen en kon geen eten of drinken binnen houden’. Na een paar dagen nam ze bezorgd contact op met het ziekenhuis. ‘Gelukkig kon ik gelijk terecht. Ook toen hebben ze me heel goed geholpen.’ Daarna ging het snel de goede kant op. Twee weken later kon ze weer met de fiets naar school. Ook het schildersdoek heeft ze weer tevoorschijn gehaald. ‘Ik kan alles weer en heb nergens meer last van’.

Tevreden

Het belangrijkste vindt Mariama dat de mensen in een ziekenhuis begaan zijn met de patiënten. Tijdens haar opname liep het contact met één verpleegkundige niet zo soepel. Maar over het geheel is ze erg tevreden. ‘Ik ben al drie keer eerder geopereerd en heb nog nooit zo’n goede zorg gehad als bij Heelkunde van het Radboud.’

25 jaar
Nijmegen
student mondzorgkunde
kunstschilderen
koken

Bekijk het filmpje van Mariama